رادیولوژی و سونوگرافی

رادیولوژی و سونوگرافی؛ رادیولوژی یک تخصص است که بر روی تکنیک های تصویربرداری پزشکی مانند رادیوگرافی، سونوگرافی، اسکنر و MRI ایجاد شده است. رادیولوژیست شکستگی ها، تومورها یا عفونت ها را در قسمت هایی از بدن شناسایی می کند.

همه چیز در مورد اصول این تخصص، معاینات انجام شده، خطرات و وسایل آمادگی برای ویزیت رادیولوژیست.

 

رادیولوژی چیست؟

رادیولوژی به تمام تکنیک های تشخیصی و درمانی با استفاده از اشعه ایکس اطلاق می شود.

با گسترش، امروزه ما از رادیولوژی و تصویربرداری پزشکی صحبت می کنیم تا تمام تکنیک های تصویربرداری موجود در پزشکی را گرد هم بیاوریم.

بنابراین رادیولوژیست ها چندین تکنیک تصویربرداری در اختیار دارند، از جمله:

  • رادیوگرافی؛
  • سونوگرافی؛
  • اسکنر یا توموگرافی کامپیوتری؛
  • اسکن PET؛
  • تشدید مغناطیسی هسته ای؛
  • سینتی گرافی و غیره
  • سنولوژی (تصویربرداری پستان)؛
  • نور رادیولوژی؛
  • تصویربرداری گوارشی؛
  • تصویربرداری استئو مفصلی؛
  • تصویربرداری کودکان و جنین؛
  • تصویربرداری از دستگاه تناسلی؛
  • تصویربرداری قلب و عروق و غیره

روش های تشخیصی (پنکسیون و بیوپسی در اندام های مختلف مانند سینه، کبد، ریه، کلیه).

تصویربرداری پزشکی در مرکز مدیریت بسیاری از آسیب‌شناسی‌ها و در تقاطع سایر تخصص‌های پزشکی قرار دارد که از تصاویر پزشکی برای تشخیص، درمان و همچنین پیگیری بیمار استفاده می‌کنند.

 

در رادیولوژی چندین فوق تخصص وجود دارد.

 

در کنار رادیولوژی معمولی، رادیولوژی مداخله ای در حال رونق است. این اجازه می دهد تا اقدامات پزشکی با کمک تصویربرداری انجام شود.

 

چه زمانی باید به مرکز رادیولوژی مراجعه کرد؟

رادیولوژیست زمانی که برای اهداف تشخیصی، درمانی یا پیگیری نیاز به گرفتن تصویر پزشکی از یک عضو یا اسکلت دارید، مداخله می کند.

 

اندیکاسیون های آزمایش های مختلف تصویربرداری چندگانه است:

  • تصویربرداری اورژانسی (درد حاد، ضربه، شکستگی، سکته مغزی)؛
  • غربالگری برای بیماری های خاص، مانند سرطان ها یا بیماری های روماتیسمی؛
  • نظارت بر تکامل بیماری ها و بارداری؛
  • درمان بسیاری از آسیب شناسی ها

 

رادیولوژیست چه می کند؟

رادیولوژیست همیشه در تماس مستقیم با بیمار نیست.

اغلب، رادیولوژیست نتایج و تفسیر اشعه ایکس را به یک پزشک بالینی منتقل می کند که پیگیری یا مدیریت بیمار را سازماندهی می کند.

بسته به نوع تصویر مورد نظر، رادیولوژیست می‌تواند از تکنیک‌های تصویربرداری مختلفی استفاده کند که به دستگاه‌های پیچیده‌ای نیاز دارد که گاهی فقط در بیمارستان‌ها در دسترس هستند (اسکنر، MRI).

 

خطرات در طول مشاوره چیست؟

مشاوره با رادیولوژیست حداقل خطر مربوط به قرار گرفتن در معرض پرتوهای مورد استفاده برای تصویربرداری را شامل می شود.

استفاده از برخی از فرآورده های کنتراست رادیواکتیو یا غیر رادیواکتیو نیز می تواند در برخی افراد واکنش های آلرژیک ایجاد کند.

پزشک ویا تیم او این خطرات را قبل از معاینه به شما ارائه خواهند داد تا بتوانید آگاهانه تصمیم بگیرید.

 

دوزهای پرتوهای مورد استفاده برای معاینات تصویربرداری کم است و زمانی که این معاینات گاه به گاه باقی می مانند، خطری برای سلامتی ایجاد نمی کنند.

رادیولوژی یک تخصص پزشکی است که ترکیبی از تصویربرداری پزشکی و پزشکی هسته ای (استفاده از محصولات رادیواکتیو برای تجسم اندام ها و ساختارهای مختلف بدن) است.

اصطلاح رادیولوژی به طور کلی تمام تکنیک های تشخیصی و درمانی را که از اشعه ایکس یا به طور کلی تر از اشعه استفاده می کنند، مشخص می کند.

 

علاوه بر رادیوگرافی، تکنیک های تصویربرداری عبارتند از:

  • سونوگرافی
  • سی تی اسکن یا توموگرافی کامپیوتری (همچنین از اشعه ایکس استفاده می کند)
  • اسکن PET
  • رزونانس مغناطیسی هسته ای
  • سینتی گرافی و غیره

اشعه ایکس که در پایان قرن نوزدهم کشف شد، دارای خاصیت عبور از بافت ها (بسته به چگالی آنها متغیر است) و چاپ تصویر بر روی صفحه عکاسی است. امروزه، نتیجه معمولاً به شکل یک تصویر دیجیتال به دست می‌آید، اما اصل یکسان است: یک پرتو اشعه ایکس به سمت ناحیه مورد بررسی هدایت می‌شود. با توجه به بافت های عبور داده شده، شدت پرتو تعدیل می شود و امکان به دست آوردن تصویری از داخل بدن را فراهم می کند. بنابراین، پرتوها بسیار توسط استخوان ها جذب می شوند. آنها نسبتاً تحت تأثیر بافتهای نرم و ضعیف تحت تأثیر چربی قرار می گیرند.

بیشتربدانید؛پرستاری در منزل شرق تهرانپرستار در منزل تهرانرستاری در منزلپرستاری در منزل شمال تهران

چرا از رادیولوژی استفاده کنیم؟

رادیولوژی برای تشخیص بسیاری از انواع بیماری ها ضروری است. همچنین امکان پیگیری تکامل آنها و مداخله برای درمان پاتولوژی های مختلف (رادیولوژی مداخله ای) را فراهم می کند.

استفاده از اشعه همچنین می تواند سلول های سرطانی را از بین ببرد (پرتودرمانی).

در زمینه پزشکی، تصویربرداری روزانه برای نشانه های بی شماری استفاده می شود.

طبق گفته انجمن رادیولوژی ، رادیولوژی به طور فزاینده ای برای هدایت مداخلات مورد استفاده قرار می گیرد. رادیولوژی مداخله ای یا راهنمایی تصویری ممکن است شامل موارد زیر باشد:

 

اهداف تشخیصی: سوراخ کردن، بیوپسی

اهداف درمانی

رادیوگرافی معمولی از یک منبع تابش اشعه ایکس استفاده می کند که در مقابل ناحیه ای از بدن قرار می گیرد که قرار است اشعه ایکس انجام شود. یک آشکارساز در طرف دیگر قرار داده شده است تا پرتوها را پس از عبور از بافت ها ضبط کند.

معاینه بدون درد و سریع است.

در برخی موارد، از محصولات کنتراست (یا محصولات متضاد) استفاده می شود، به عنوان مثال ید یا سولفات باریم، که در برابر اشعه ایکس مات هستند. برای مثال، با تزریق آنها در ورید، قسمت های خاصی از بدن را “رنگ” می کنند و اجازه می دهند. آنها را در ضربات متمایز کنند.

 

چه نتایجی را می توان از رادیولوژی انتظار داشت؟

همانطور که دیدیم، تکنیک های رادیولوژی برای تشخیص و درمان بسیاری از بیماری ها ضروری است.

به طور خاص، آنها شناسایی سرطان ها، شکستگی ها، ناهنجاری ها، ضایعات از همه نوع (استئوآرتریت، ناهنجاری های عروقی و غیره) را ممکن می سازند.

با این حال، آزمایش های تصویربرداری گران هستند و همیشه برای نشانه های بسیار خاص تجویز می شوند.

 

علاوه بر این، از آنجایی که اشعه ایکس می تواند برای بافت ها مضر باشد، به ویژه در دوزهای بالا یا در طول مواجهه مکرر، اقداماتی برای کاهش قرار گرفتن در معرض بیمار تا حد امکان انجام می شود. همچنین مهم است که هرگونه بارداری یا بارداری مشکوک را به پزشک گزارش دهید. با این حال، SFR یادآوری می‌کند که یک تصویر ساده اشعه ایکس «به طور متوسط ​​مربوط به میانگین نوردهی طبیعی (از خورشید) است که طی یک سفر ۴ ساعته با هواپیما متحمل شده است. »

 

در صورت امکان، تکنیک های بدون تابش (تصویربرداری اولتراسوند و تصویربرداری تشدید مغناطیسی) توصیه می شود.

 

رادیولوژی پزشکی به تمام تکنیک های تشخیصی و درمانی با استفاده از اشعه ایکس و سایر اشعه ها اطلاق می شود. رادیولوژی معمولی – یا رادیوگرافی استاندارد – را پوشش می دهد، با عبور اشعه ایکس از بدن برای چاپ یک فیلم حساس به نور، تصویربرداری پزشکی با سونوگرافی (سونوگرافی)، رزونانس مغناطیسی (اسکنر و MRI) … و رادیولوژی مداخله ای، همه تهاجمی هستند. تشخیص و درمان توسط رادیولوژیست ها در مرکز انجام می شود.

بیشتربدانید:نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزلنگهداری از سالمند در تهرانمراقبت از سالمند در منزل تهراننگهداری از سالمند در تجریش

رادیولوژی

چه زمانی به بخش رادیولوژی و تصویربرداری پزشکی مراجعه کنیم؟

رادیولوژی و تصویربرداری پزشکی کمکی ارزشمند برای سایر تخصص های پزشکی است. این ابزار اصلی تحقیقاتی در غربالگری (برای مثال از طریق ماموگرافی)، درمان و نظارت بر تعداد زیادی از آسیب شناسی ها، حتی در موارد اضطراری (درد حاد، تروما، سکته مغزی و غیره) نقش دارد. معاینات رادیولوژیک در مطب های رادیولوژیست خصوصی یا در مراکز بهداشتی انجام می شود.

 

چه نتایجی را می توان از بخش رادیولوژی انتظار داشت؟

تکنیک های رادیولوژی برای تشخیص، مشخص کردن و گاهی اوقات درمان یک بیماری (شکستگی، ناهنجاری، جسم خارجی، تومور و غیره) استفاده می شود. امتحانات اصلی عبارتند از:

  • رادیوگرافی استاندارد برای اسکلت، مفاصل و اندام های خاص (ریه ها، شکم، سینه ها و غیره)
  • سونوگرافی (بافت ها، عروق، رباط ها و غیره)؛
  • داپلر (جریان خون)؛
  • اسکنر که ناحیه ای از بدن را اسکن می کند و آن را به بخش های نازک تبدیل می کند.
  • ام آر آی اجازه می دهد، پس از تجویز یا عدم تجویز یک ماده حاجب، تجسم در ۲ یا ۳ بعد.

سونوگرافی

امروزه سونوگرافی یکی از رایج ترین روش های تصویربرداری است. این روش تصویربرداری که از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می کند، عوارض جانبی شناخته شده ای ندارد. به همین دلیل در دوران بارداری نیز ترجیح داده می شود. تمام تست های پزشکی و گزینه های تصویربرداری در پلی کلینیک ما موجود است. این سرویس تصویربرداری در پلی کلینیک ما در بسیاری از مناطق علاوه بر بارداری استفاده می شود.

 

مناطقی که معمولاً از سونوگرافی استفاده می شود را می توان به شرح زیر فهرست کرد: در تشخیص علل اختلالاتی مانند عفونت، تورم و درد، در اندام های تصویربرداری مانند کلیه ها، تخمدان ها، بیضه ها، مثانه، پانکراس، طحال، کیسه صفرا و کبد در ارتباط با قلب؛ برای تشخیص عملکرد دریچه، نارسایی، ناهنجاری و مشکلات نشت خون دریچه و نظارت بر وضعیت کلی قلب پس از حمله قلبی استفاده می شود. علاوه بر این، معاینه دقیق کره چشم، معاینه پاراتیروئید و تیروئید، معاینه و ارزیابی التهابات مفاصل، بیوپسی سینه و بیوپسی سوزنی با استفاده از سوزن های با نوک ریز، تشخیص تومورهای ایجاد شده در بافت های نرم و همچنین وضعیت رحم و تخمدان ها قبل از بارداری، رشد آهسته برای دنبال کردن لگن، ستون فقرات و رشد مغز کودک استفاده می شود. ما در بسیاری از مناطق پلی کلینیک خود با این دستگاه خدمات ارائه می دهیم که خطر تشعشع ندارد. برای بهره مندی از خدمات باکیفیت ما می توانید از پلی کلینیک ما وقت بگیرید.

 

انواع سونوگرافی چیست؟

انواع مختلفی از سونوگرافی برای مشاهده بسیاری از قسمت های بدن استفاده می شود. پلی کلینیک ما علاوه بر سونوگرافی، خدمات جامع گزارش سلامت را نیز ارائه می دهد. برخی از انواع سونوگرافی و عملکرد آنها را می توان به شرح زیر فهرست کرد:

 

سونوگرافی شکم: برای تجسم اندام های داخلی مانند کیسه صفرا، مجاری صفراوی، کبد، پانکراس، مثانه، کلیه ها و طحال استفاده می شود.

 

سونوگرافی زنان و زایمان: این یک آزمایش سونوگرافی است که از هفته های اول بارداری انجام می شود. با این تصویربرداری می توان هفته لقاح، وضعیت جنین، ناهنجاری های مادرزادی، موقعیت جفت و تشخیص چندقلویی را تخمین زد.

بیشتربدانید: خدمات پزشکی در تهراناعزام پزشک شمال تهراندکتر در منزل شمال تهرانویزیت پزشک در منزل غرب تهراناعزام پزشک به منزل شبانه روزی

سونوگرافی لگن: از سونوگرافی لگن برای بررسی تخمدان ها، رحم، غده پروستات و مثانه استفاده می شود و سلامت جنین و جنین نیز قابل بررسی است.

 

سونوگرافی داپلر رنگی: برای اندازه گیری و تجسم جریان خون و تعیین سرعت و جهت حرکت آن استفاده می شود. همچنین برای تعیین خطر تاخیر رشد کودک در بارداری های پرخطر استفاده می شود.

 

اکوکاردیوگرافی – اکو (ECG): برای ایجاد تصاویری از سیستم قلبی عروقی با امواج صوتی استفاده می شود. به سونوگرافی قلب معروف است.

 

سونوگرافی ترانس واژینال: امکان بررسی دقیق اندام های تناسلی زنانه را فراهم می کند. اطلاعات دقیق تری نسبت به تصویربرداری لگن ارائه می دهد.

 

سونوگرافی ترانس رکتال: برای بررسی غده پروستات استفاده می شود.

 

سونوگرافی پستان: برای معاینه پستان استفاده می شود. انجام آن همراه با معاینات ماموگرافی به تشخیص صحیح کمک می کند.

 

سونوگرافی کبد: برای بررسی شکل و عملکرد کبد استفاده می شود. همچنین در تشخیص تومور موثر است.

 

سونوگرافی کلیه: علاوه بر بررسی شکل، اندازه و عملکرد کلیه ها، در تشخیص تومور، کیست و سنگ کلیه نیز موثر است.

 

سونوگرافی تیروئید: برای بررسی ندول ها و کیست ها استفاده می شود.

 

قبل از انجام سونوگرافی چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟

سونوگرافی یک روش تصویربرداری است که نیازی به آماده سازی اولیه عمده ندارد. در برخی موارد، ممکن است آمادگی های ویژه ای برای منطقه ای که تصویربرداری می شود درخواست شود. مثلا؛ ممکن است مثانه ناشتا، خالی یا پر درخواست شود. مهم است که وارد مناطق تصویربرداری با دستگاه های الکترونیکی نشوید. جواهراتی مانند گوشواره و گردنبند نیز باید حذف شوند. مکمل های گیاهی یا داروهایی که قبل از تصویربرداری استفاده می شود باید به پزشک گزارش شود. نمایش ها می توانند تقریباً ۳۰ تا ۶۰ دقیقه طول بکشند. این کاملاً به منطقه مورد تصویربرداری و هدف تصویربرداری بستگی دارد.

 

گزارش نتایج تصویربرداری ممکن است در همان روز یا روز بعد در دسترس باشد. شما می توانید در پلی کلینیک ما وقت بگیرید تا از خدمات ما در منزل برای محافظت از سلامت خود بهره مند شوید. با رویکرد خدمات با کیفیت و تیم های متخصص ما، می توانید به راحتی در هر لحظه از خدماتی که دریافت می کنید، ارزشی را که ما برای سلامتی خود قائل هستیم، مشاهده کنید.