نگهداری سالمند و کودک

نگهداری سالمند و کودک ؛ تغذیه سالم، متعادل و کافی برای همه افراد در هر سنی از اهمیت بالایی برخوردار است. تغذیه منظم و متعادل به شادابی، انرژی و خلق و خوی خوب در فعالیت های روزانه کمک می کند و به حفظ استقلال عملکردی کمک می کند. این سیستم ایمنی را قوی نگه می دارد، به حفظ سلامتی و کاهش بروز بیماری های مزمن کمک می کند. به خصوص نوزادان، کودکان و سالمندان گروه هایی هستند که کمبودهای تغذیه ای در آنها دیده می شود. افراد بالای ۶۵ سال در برابر کمبودهای تغذیه ای آسیب پذیرتر هستند و بروز اختلالات تغذیه ای در سالمندان بیشتر است. اگرچه با افزایش سن، نیازهای انرژی کاهش می‌یابد، اما نیازهای روزانه به انرژی و ورزش برای جلوگیری از از دست دادن عضلات باید برآورده شود. حذف وعده های غذایی یا نخوردن کافی؛ شما را در معرض خطر کمبود ویتامین و مواد معدنی قرار می دهد.

 

شایع ترین مشکلات تغذیه ای در سالمندان چیست؟

مصرف ناکافی یا زیاد غذا ممکن است در سنین بالا رخ دهد. مصرف غذاهای ناسالم سرشار از کربوهیدرات و قند می تواند باعث چاقی، دیابت، سرطان و سایر بیماری های مزمن شود. شایع ترین مشکل تغذیه ای در سنین بالاتر در جوامع غربی چاقی است. کاهش متابولیسم و ​​فعالیت بدنی با افزایش سن نیز خطر چاقی را افزایش می دهد. زنان با یائسگی تمایل به افزایش وزن دارند. زنان ۵۰ ساله و بالاتر نسبت به مردان هم سن بیشتر وزن اضافه می کنند. یکی دیگر از مشکلات تغذیه ای که در سنین بالا مشاهده می شود، بی اشتهایی است.

 

علت بی اشتهایی در سالمندان چیست؟

افراد مسن ممکن است مجبور باشند با بیماری ها و بیماری های دردناکی دست و پنجه نرم کنند که بر اشتها تأثیر می گذارد. تنها ماندن به دلیل از دست دادن همسر و تغییر دیدگاه زندگی می تواند باعث افسردگی شود. بیماری های مزمن موجود، داروهای مصرفی و تغییرات هورمونی که با افزایش سن رخ می دهد نیز می تواند باعث کاهش اشتها شود. دلیل دیگر سوء تغذیه است. سوء تغذیه می تواند سلامت افراد مسن را به طور جدی تهدید کند.

 

سالمندان چه مواد مغذی باید مصرف کنند؟

آب جزء اصلی بدن است. آب به طور طبیعی در غذاها و نوشیدنی ها وجود دارد. توصیه شده ترین منبع مایع آب است. نوشیدن آب در حین و بین وعده های غذایی بسیار مهم است. آب همچنین حاوی مواد معدنی مهمی برای بدن مانند کلسیم، منیزیم و فلوراید است.

 

غلات گروهی هستند که باید به نسبت مصرف شوند. غلات غذاهایی هستند که عمدتاً حاوی نشاسته (کربوهیدرات) و مقدار مشخصی پروتئین هستند. به عنوان مثال، نان، رشته فرنگی، سیب زمینی، جو، ذرت، گندم، غلات، گندم سیاه، برنج، غلات صبحانه. بیشتر غذاهای این گروه حاوی فیبر (به ویژه زمانی که به صورت غلات کامل مصرف شوند)، ویتامین ها و مواد معدنی نیز دارند.

 

سبزیجات و میوه ها؛ حاوی کربوهیدرات (قند)، آب، فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی است. به عنوان مثال، سبزیجات و میوه های غنی از ویتامین C: کلم، گوجه فرنگی، فلفل، کاهو، مرکبات، کیوی، خربزه، توت فرنگی. در صورت امکان خوردن پوست میوه ها توصیه می شود. توصیه می شود در هر وعده غذایی از میوه ها و سبزیجات با رنگ های مختلف استفاده کنید. سبزیجات حاوی قند و کالری کمتری نسبت به میوه ها هستند و بنابراین توصیه می شود نسبت ۲/۳ سبزیجات و ۱/۳ میوه ها را حفظ کنید. بسیار مهم است که میوه های با محتوای قند بالا به طور کنترل شده مصرف شوند، به ویژه توسط افراد دیابتی.

 

غذاهای غنی از پروتئین؛ حاوی گوشت (منبع آهن)، محصولات لبنی (منبع کلسیم)، تخم مرغ و حبوبات (منبع آهن و کلسیم) است. این گروه عناصر اضافی را فراهم می کند: روی، ویتامین B12 در غذاهای با منشاء حیوانی، فیبر در حبوبات، امگا ۳ در ماهی، توصیه می شود غذاهای با منشاء حیوانی (گوشت، مرغ، ماهی، شیر، تخم مرغ) و منشاء گیاهی را متنوع کنید و مصرف کنید. (حبوبات مانند عدس، لوبیا، نخود). توصیه می شود غذاهای کم چرب مصرف کنید: پنیر تا ۵ درصد چربی، ۱ تا ۳ درصد شیر و ماست، محصولات گوشتی بدون پوست بدون پوست.

 

منابع چربی سالم عبارتند از روغن زیتون، ماهی چرب، روغن نارگیل، گردو، فندق، بادام و روغن آووکادو. این مواد مغذی برای سلامتی مهم هستند، اما بدن فقط در مقادیر کم به آنها نیاز دارد. توصیه می شود فقط غذاهایی با محتوای چربی غیراشباع بالا مانند روغن های گیاهی مصرف کنید و از غذاهای با محتوای چربی اشباع با منشاء حیوانی بالا (مانند کره) خودداری کنید. توصیه می شود از چربی های ترانس (غذاهای فرآوری شده) استفاده نکنید.

 

آیا با افزایش سن اشتها و حس چشایی کاهش می یابد؟

اشتها اغلب در سنین بالا به دلیل کاهش فیزیولوژیکی حس چشایی و بویایی، داروهای مصرفی، از دست دادن دندان، یبوست مزمن، افسردگی و زوال عملکردهای ذهنی تحت تأثیر منفی قرار می گیرد و کاهش می یابد. با بالا رفتن سن افراد چشیدن آن برایشان سخت تر می شود، بنابراین معمولاً غذاهای شیرین را ترجیح می دهند. این می تواند مصرف پروتئین ها را که عموماً شور هستند کاهش دهد. انتخاب مداوم غذاهای شیرین نیز خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد.

 

آیا کاهش توده عضلانی در سالمندان خطرناک است؟

توده عضلانی با افزایش سن کاهش می یابد. حفظ و نگهداری توده عضلانی در سطح مشخصی مهم است. برای حفظ توده عضلانی، انجام تمرینات بدنی منظم، مصرف پروتئین کافی و مصرف کافی ویتامین D ضروری است. نیازهای پروتئین را می توان از منابعی مانند گوشت، تخم مرغ، محصولات لبنی و ماهی تامین کرد. انجام تمرینات متناسب با شرایط بدنی روزانه شما (مانند پیاده روی، وزنه برداری یا شنا) به حفظ توده عضلانی کمک می کند.

 

چه توصیه هایی برای رژیم غذایی سالم و متعادل در سالمندان وجود دارد؟

افراد مسن ممکن است در مصرف منابع پروتئینی مانند گوشت به دلیل از دست دادن دندان و مشکلات جویدن دچار مشکل شوند. در این مورد، جایگزین های پروتئین حیوانی که سرشار از پروتئین و کلسیم هستند، مانند تخم مرغ و محصولات لبنی، می توانند ترجیح داده شوند. می توان برای محصولات گوشتی اقدامات احتیاطی انجام داد، مانند پختن آنها برای نرم تر و راحت تر جویدن آنها، یا مخلوط کردن آنها.

 

افزایش ارزش غذایی غذاها در سالمندان بدون افزایش حجم آنها مهم است. هر وعده غذایی باید حاوی یک رژیم غذایی متعادل از نظر پروتئین و انرژی باشد. به عنوان مثال، پنیر، گوشت چرخ کرده، تخم مرغ و حتی خرده ماهی تن را می توان به غذاها، به خصوص پوره سیب زمینی و سوپ اضافه کرد. غنی سازی رژیم غذایی اغلب ممکن است شامل استفاده از غذاهای پر پروتئین باشد. نیازهای دسر را می توان با دسرهای شیری که سالم تر و دارای قند کمتری هستند، برآورده کرد. رژیم های غذایی برای افراد ۷۰ سال به بالا توصیه نمی شود، به جز رژیم های غذایی حاوی نمک کم شده.

بیشتربدانید:دکتر در منزل شمال تهرانویزیت پزشک در منزل غرب تهراناعزام پزشک به منزل شبانه روزیاعزام پزشک شمال تهرانخدمات پزشکی در تهرانهزینه پزشک در منزل تهرانویزیت دکتر در منزلاعزام پزشک به منزل

توصیه های تغذیه سالم برای سالمندان

برای حفظ وزن سالم، کالری دریافتی از غذا و کالری مصرف شده از طریق فعالیت بدنی باید متعادل باشد. فعالیت بدنی و ورزش منظم به حفظ توده عضلانی موجود کمک می کند.

داشتن تنوع غذایی مهم است. غذاها باید در طول روز با گزینه های غذایی متفاوت از گروه هایی مانند غلات، پروتئین ها، سبزیجات و میوه ها متنوع شوند. هر وعده غذایی باید حاوی مواد غذایی از هر سه گروه غذایی باشد.

غذاهای با محتوای فیبر بالا مانند غلات کامل، حبوبات، سبزیجات و میوه ها باید ترجیح داده شوند.

از غذاهای فرآوری شده، آماده، آجیل های نمکی و تنقلات پر نمک و شکر باید اجتناب شود.

مصرف چربی باید کاهش یابد و منابع چربی سالم ترجیح داده شود.

به ویژه از نوشیدنی های شیرین باید اجتناب شود و شکر اضافی به غذاها اضافه نشود.